Ekonomi

Arjantin’in en büyük sendikası Başkan Milei’nin reformlarına karşı grevde

Arjantin’in en önde gelen sendikası olan Genel Çalışma Konfederasyonu (CGT), Çarşamba günü Buenos Aires’te büyük bir protesto eşliğinde 12 saatlik grev başlattı. Bu olay, Başkan Javier Milei’nin ekonomik kemer sıkma önlemlerine karşı bugüne kadarki en önemli muhalefeti işaret ediyor. Geçen ay göreve gelen Milei, ülkenin %211’lik şaşırtıcı enflasyonu ve ezici borcuyla mücadele etmek için harcamaların kesilmesini ve bazı departmanların özelleştirilmesini savundu.

Yerel saatle öğle saatlerinde başlayan grev, başta ulaştırma, bankacılık ve sağlık hizmetleri olmak üzere çeşitli şubelerde aksamalara neden oldu. Grevin yerel havayollarını da etkilemesi nedeniyle birçok uçuş iptal edildi. CGT’nin eylemleri, Milei’nin yasama çabalarına, özellikle de şu anda Kongre’nin önünde bulunan “torba yasa tasarısı”na ve ekonomiyi liberalleştirmeyi amaçlayan bir “mega kararname”ye karşı artan hoşnutsuzluğu yansıtıyor. Kararnamenin çalışma hayatına ilişkin bazı tedbirleri, sendikanın hukuki müdahalesi nedeniyle mahkemeler tarafından geçici olarak durduruldu.

Geçen yılki seçimlerde beklenmedik bir zafer elde eden ekonomist ve eski televizyoncu Milei, yaşam pahalılığı krizi ve %40’ı aşan yoksulluk oranıyla mücadele ederken ekonomik istikrarı sağlamak için güçlü bir misyon üstleniyor. Sendika üyesi ve ulusal muhalefet milletvekili Hugo Yasky, Radio Con Vos’a yaptığı açıklamada Milei’nin yaklaşımını eleştirdi ve bunun iş sıkıntısına ve yaygın acılara yol açtığını savundu.

Hükümet, Arjantin’i, Uluslararası Para Fonu (IMF) ile yapılan 44 milyar dolarlık tehlikeli bir anlaşma da dahil olmak üzere, hem yerel hem de uluslararası alacaklılara önemli borçlarla karşı karşıya bırakan yıllar süren aşırı harcamaların ardından kemer sıkmanın gerekli olduğunu savunuyor.

Milei’nin güvenlik bakanı ve eski başkanlık seçimlerindeki rakibi Patricia Bullrich, greve yanıt olarak meydan okudu ve ne grevlerin ne de tehditlerin hükümetin planlarını caydıramayacağını belirtti. Bullrich, kendi çıkarlarını koruma ve demokratik olarak seçilmiş değişime direnme reformlarına karşı çıkan sendika liderlerini, yargıçları ve politikacıları suçladı.

Reuters bu makaleye katkıda bulunmuştur.

Bu makale yapay zeka yardımıyla oluşturulmuş, bir editör tarafından çevrilmiş ve incelenmiştir. Daha fazla bilgi için Şartlar ve Koşullarımıza bakın.

ciftelerajans.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu