Yaşam

Madeni Paraları Fotokopi Makinesine Kopyalamanızı Sağlayan Bu Küçük Daireler Nasıl Çalışıyor?

Önde gelen para birimlerini kullanan devletler, bu para birimlerinin (banknotların) kopyalanmasını önlemek için kapalı ifadeler ve semboller kullanır. baskı tekniklerinde Aynı zamanda farklı teknikleri de içerir. Çok ileri gitmeden önce, Türk liramıza görelim. Burada güvenlik odaklı birçok önlem var.

Bunların ortasında güvenlik şeritleri, holografik ifadeler, mikro yazılar ve banknotlar yer alıyor. ışığa tutulduğunda Görünen semboller dahildir. Ancak madeni paralarla ilgili, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın internet sitesinde bile yer almayan önemli bir detay da var. Aşağı yukarı her para biriminde mevcut olan bu detay, internetten habersiz Yazarların bile paranın sahte olduğunu anlamasını sağlar. Nasıl çalıştığı büyük bir sır olsa da, daha da garip olan resmi kaynaklarda bahsedilmemesidir.

Odaktaki detay ‘EURion takımyıldızı’ olarak biliniyor ve şuna benziyor:

İlk bakışta pek bir anlam ifade etmeyebilir. 5 halkanın bu şekilde bir araya gelmesiyle oluşan desenin adı, Orion takımyıldızından geliyor. Böylece Orion adı EURion’a dönüştü. Bu kadar yeter ama nasıl oluyor da bu 5 yüzük para basılmasına engel oluyor?

Artık çok akıllı yazıcılarımız olmasına rağmen daha önceki dönemlerde bu durum böyle değildi. Ancak bu desen yazıcılar tarafından tanınabilir. para kopyalamak Süreç anında durdurulabilir. Kaynaklarımızda bulabileceğiniz kapsamlı bir makaleyle karşılaştırıldığında Bu model 1996’dan beri kullanılmaktadır; yazılım, tarayıcılar ve fotokopi makineleri banknotu kopyalamasını önlemek için.gelişmiş.

Banknot üzerine ofset yöntemiyle işlenen bu desenler, çapı yaklaşık 1 mm olan sarı dairelerden oluşuyor.

Mesela elimdeki şu 10 Türk lirasına bakalım.

EURion takımyıldızı desenini üstte görebilirsiniz.

Ön tarafa 10 lira daha ekleyelim ki desendeki farkı göresiniz.

Örneğin yurtdışındaki diğer kağıt paralara baktığımızda 100 dolarlık banknotun üzerindeki desen şu şekilde görünüyor:

Bu güvenlik önleminin ayrıntıları rastgele açıklanabilir. Kaynaklarda adı geçmiyor Ve elindeki parayı eğlence amaçlı kopyalamak isteyen biri sayesinde ortaya çıktı. Bir başka deyişle yerli ve yabancı kaynaklarda bu Desenin varlığı doğrulansa da Resmi kurumlar internet sitelerinde buna yer vermemeyi tercih ediyor. Çok fazla konuşulmadığı için bunun nedeni de merak ediliyor.

EURion takımyıldızıPara sahteciliğini önlemek için 60’tan fazla yöntem kullanılsa da bu yöntemin kendine özgü gizemi, onu diğerlerinden ayırıyor.

Kaynaklar: Veli SERT/ANKARA ÜNİVERSİTESİ, TCMB

habergediz.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu