Teknoloji

Dijital çağın kaygı bozuklukları: Nomofobi ve Netlessfobi

Bağımlılık; Bireyin yaşamını olumsuz etkilese de bir nesneye ya da bir varlığa karşı duyulan arzuya karşı koyamama olarak tanımlanmaktadır. Bağımlılığın pek çok türü var ama son yıllarda en yaygın olanı dijital bağımlılık.

Dijital bağımlılık, taşınabilir cihazların aşırı kullanımı sonucu ortaya çıkan bir davranış bozukluğudur. Günümüzde teknolojinin ilerlemesiyle “dijital bağımlı birey”kavramı ortaya çıktı.

Dijital oyun veya internet bağımlılığı Amerikan Psikiyatri Birliği tarafından sıklıkla sosyal normların kapsamına giren ve kişinin hayatını önemli ölçüde etkileyen yıkıcı bir davranış biçimi olarak tanımlanıyor.

SEMPTOMLAR NELER?

LifeClub Sağlık Hizmetleri uzmanı. Klinik Psikolog Cansu Karaman dijital bağımlılığın belirtilerini şöyle sıraladı:

  • Dijitale bağımlı insanlar;
  • Çevreleriyle bağlantı kurmak yerine sosyal medya arkadaşlıklarını tercih ediyorlar,
  • Mobil cihazlardan uzak kaldıklarında kendilerini yalnız hissediyorlar,
  • Her zaman çevrimiçi olmak istiyorlar,
  • Sosyal medya araçlarını yoğun olarak kullanıyorlar,
  • Sosyal ortamlarda bile sosyal ağlara odaklanırlar,
  • Yüz yüze iletişimi sevmezler,
  • Sosyal medyadan uzak kaldıklarında kendilerini huzursuz ve yoksun hissediyorlar,
  • Hayatlarındaki tüm etkinlikleri sosyal medyada paylaşmak istiyorlar,
  • Sosyal medyada takip ettikleri insanlarla kendi hayatlarını karşılaştırırlar.

NOMOFOBİ VE NETLESFOBİ NEDİR?

Fobinin, kişinin rastgele bir durum karşısında kendisini tehlikede hissetmesi sonucu oluşan aşırı korku durumu olarak tanımlandığını belirten Uzman, şöyle konuştu: Klinik Psiko. Cansu Karaman, dijital korku bozuklukları Nomofobi ve Netlessfobi hakkında şunları söyledi:

“Nomofobi, kişinin cep telefonuyla kurduğu bağlantıdan uzaklaşma korkusu olarak tanımlanıyor.

Bu kişiler; Cep telefonlarıyla çok fazla zaman geçiriyorlar, bir veya daha fazla cep telefonuna sahipler ve çantalarında daima şarj cihazı taşıyorlar. Cep telefonunu kaybetme, yanında bulundurmama veya pilinin bitme niyeti, bireyde korku ve gerginlik duygusu uyandırmakta, cep telefonu kullanımının yasak olduğu yerlere (uçak, tiyatro vb.) gitmek istememektedir. ). (havalimanları gibi) mümkün olduğunca ve cep telefonu kullanma gibi belirtiler gösterebilir.

Netlessfobi, kişinin aşırı internet kullanımı nedeniyle internetsiz kalma korkusu ve kaygısı olarak tanımlanıyor.

Netlessfobik bireyler: Günlük yaşamlarında internet erişiminin kısıtlanmadığı yerlerde vakit geçirirler, günde 8 saatten fazla aktif olurlar, internete bağlanamadıklarında hayatın durduğunu düşünürler, internete bağlanamadıklarında hayatın durduğunu düşünürler. bağlantısı kesilirse etrafındaki insanlar ya da takip ettikleri bireyler hayatlarından bir şeyler kaçıracak ve diğer insanlardan geride kalacaklardır. Uyurken bile telefonlarını kolayca ulaşabilecekleri yerlerde tutuyorlar. Sosyal medya hesaplarına gelen bildirim seslerinden keyif alıyorlar ve kısa süreliğine de olsa internetten uzak duramıyorlar.

Netlessfobi dünya çapında bir sorun haline gelmiş olup bireyleri psikolojik ve fizyolojik olarak olumsuz etkilemektedir. Bu nedenle bağımlılık duygusunun etkisi bireylerde depresyona kadar uzanabilmektedir.”

DİJİTAL BAĞIMLILIĞI NASIL ÖNLENİR?

LifeClub Uzmanı. Klinik Psikolog Cansu Karaman, dijital bağımlılığın önlenmesi için yapılması gerekenler konusunda şu uyarılarda bulundu:

  • Gün içerisinde sosyal medyada vakit geçireceğiniz zamanı belirleyin. Örneğin; Sabah 20 dakika, gece 20 dakika olabilir ve kendinize verdiğiniz sürenin sonuna ulaştığınızda mutlaka kapatın.
  • Egzersiz yapmak veya kitap okumak gibi keyif aldığınız aktivitelere zaman ayırın.
  • Teknoloji bağımlılığından korunmak için gün içinde küçük molalar verin.
  • Telefonunuzdaki sosyal medya bildirimlerinin görünürlüğünü ve sesini kapatın.
  • Çevrenizdekilerle yazılı olarak değil, yüz yüze iletişim kurmaya çalışın.
  • Ancak bu önerilere rağmen dijital bağımlılıkla baş edemiyorsanız ve işlevselliğinizde bozulma olduğunu fark ediyorsanız mutlaka psikolojik destek alın.
KAYNAK: HABER7

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu