Haber

İletişim Başkanlığı, 6 Şubat depreminin ilk yılında yapılan çalışmaları tek tek sıraladı.

Cumhurbaşkanlığı İrtibat Bürosu, 6 Şubat merkezli depreme müdahale için 11 bin 488 uluslararası, 35 bin 250 arama kurtarma personeli ve 142 bin güvenlik personelinin görev yaptığını duyurdu. Uyum çalışmalarına toplam 650 bin kişinin görev aldığı bildirildi. görev yapanlar dahil edildiğinde çalışır.

Cumhurbaşkanlığı, 11 il ve 124 ilçede 39 bin enkaz araması, 26 bin 32 enkaz araması yapıldığını, 676 bin konut ve 115 bin iş yeri, depo ve ahır olmak üzere toplam 800 binin üzerinde bağımsız bölümün araştırıldığını duyurdu. depremlerde hasar gördü. 414 konteyner şehrinde 215 bin 195 konteyner heyeti gerçekleştirildi. Konteyner kentlerde altyapı, güvenlik hizmetleri, sosyal tesisler (okul, mescit, oyun alanları, seyyar mutfak, psiko-sosyal destek hizmet alanları) ve sağlık merkezlerinin bulunduğu paylaşıldı.


Cumhurbaşkanlığından yapılan açıklamada şu bilgiler paylaşıldı:

“Konteyner kentlerde yaşayan vatandaşlar için AFAD-Kızılay iş birliğiyle gıda ve diğer ihtiyaçlara yönelik Esen Kart sistemi hayata geçiriliyor. Kira yardımı, destek ödemesi, emlak yardımı, tahliye destek ödemesi, yıkım gibi farklı kalemlerde kaynak tahsis edildi. Depremden etkilenen vatandaşlara destek ödemesi vb.

DEPREM BÖLGESİNDE İNŞAAT İŞLERİ

Afet bölgesinde evlerden köy evlerine, işyerlerinden ahırlara, depolardan dükkanlara kadar pek çok bağımsız bölümün inşaatı sürüyor. Şehir merkezleri ve köylerde toplam 307 bin konutun inşaatına başlandı.

Yerinde dönüşüm projelerinde;

  • Konutlara 750 bin TL hibe, 750 bin TL kredi
  • Ahırlı köyü konutlarına 750 bin TL hibe ve 1 milyon TL kredi
  • 400 bin TL hibe ve 400 bin TL kredi ile 2 yıl ödemesiz, 10 yıl faizsiz vade ile işletmelerin kullanımına sunuldu.

Altyapı desteği kapsamında; Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı ve Dünya Bankası ile kredi anlaşması imzaladı. Bu kapsamda 51 milyar TL finansman desteği sağlanacak. Karayolları Genel Müdürlüğü altyapı çalışmaları kapsamında depremden etkilenen yollar için 2023 yılında 6,3 Milyar TL yatırım yapıldı.

Depremden etkilenen 11 ilde Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından 8.500’ün üzerinde tescilli kültür varlığı tespit edilirken, 678 vakıf kültür varlığı üzerinde hasar tespit çalışması yapıldı. 171 eserin onarımına başlandı, 29 eserin ise ihale çalışmaları devam ediyor.

EKONOMİ VE TİCARETİN GÜÇLENDİRİLMESİNE YÖNELİK ÇALIŞMALAR

Mikro, Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Canlandırma Projesi ile KOBİ’lere hasar durumuna göre 750 bin TL’ye kadar destek sağlanıyor. Dünya Bankası ile yapılan iş birliği sonucunda işletmelerin kullanımına 450 milyon dolarlık kaynak sağlandı. Bugüne kadar 39 bin 680 işletmeye toplam 12,8 milyar TL destek ödemesi yapıldı. Başvuru ve ödeme süreçleri devam etmektedir.

KOBİ’lere Acil Destek Kredisi: Depremden etkilenen işletmelere 1,5 milyon TL’ye varan hızlı finansman imkanı sağlandı. 2023 Deprem Acil Destek Kredisi için 6 bin 924 işletmeye toplam 2,37 milyar TL kredi hacmi oluşturuldu. Afet Dönemi İş ve Yaşam Alanı Destekleri: 68 işletmeye 9,5 milyon TL yaşam alanı desteği, 1340 işletmeye ise 89,4 milyon TL işletme desteği verildi.

Deprem bölgesindeki işletmelerin hızlı bir şekilde faaliyetlerine dönebilmesi için bölgeye özel girişimcilik destek limitleri artırıldı. Bu kapsamda klasik girişimcilere 130 bin TL, ileri düzey girişimcilere ise 750 bin TL destek sağlanması planlanmış olup, program kapsamında 512 işletmeye 13,75 milyon TL destek sağlanmıştır.

Kalkınma ajansları, bölgesel kalkınma idarelerinin kaynakları, Cazibe Merkezleri Destekleme Programı (CMDP), Sosyal Kalkınmayı Destekleme Programı (SOGEP), Üretken Şehirler vb. Bölgesel kalkınma odaklı programlar ve uluslararası fon bazlı projeler afet illerine yönlendirildi. 192 projeye 2,25 milyar TL aktarıldı. Halkbank, esnaf ve sanatkarlara 1 yıl ödemesiz, 5 yıl vadeli ve 250 bin lira limitli faiz indirimli kredi kullanma imkanı sağladı. Kasım 2023 itibarıyla bölge illerinde 27 bin 202 esnaf ve sanatkâra toplam 6 milyar 730 milyon 49 bin TL tutarında kredi kullandırıldı.

E-ticarette “Deprem Yardım Seferberliği” düzenlendi. Bu gönüllülük projesine e-ticaret pazaryerleri, e-ticaret satıcıları, kargo ve lojistik işletmeleri katıldı. Depremde öncelikli ihtiyaç duyulan ürünlerin satışı yapılarak, e-ticaret pazaryerleri üzerinden yapılan satışlarda satıcılardan komisyon ücreti alınmazken, satıcılar da ürünlerini indirimli fiyatla satışa sundu. Bu kapsamda satılan toplam eser sayısı 4 milyon 718 bin 201 adete, bu eserlerin fiyatı ise 397 milyon 337 bin 898 TL’ye ulaştı.

Tarımsal Destek: Çiftçilere toplam 14 milyar 150 milyon TL tarımsal destek ödemesi yapıldı. Tarım Arazilerinin Kullanımının Etkinleştirilmesi Projesi kapsamında ekim dikim faaliyetlerine 112 milyon TL aktarıldı.


çiftçilik : Devlet destekli TARSİM kapsamında hayvanları telef olan ve tarım sigortası yaptıran üreticilere 37 milyon TL tazminat ödendi. Hayvanları telef olan yetiştiricilere ücretsiz hayvan dağıtıldı. Bu kapsamda toplam 909 milyon TL maliyetle; 5 bin 804 büyükbaş, 43 bin 317 koyun, 549 bin kanatlı hayvan ve 26 bin 318 arı kovanı yetiştiricilere ücretsiz olarak teslim edildi. Ve ayrıca:

  • 10 bin 328 arıcıya 5 bin 358 ton yemlik şeker ücretsiz dağıtıldı.
  • Toplam maliyeti 1 milyar 372 milyon TL olan 16 bin ton hayvan yemi takviyesi sağlandı.
  • 60 milyon TL’ye mal olan 5 milyon doz şap aşısı ücretsiz uygulandı. Sokak hayvanlarına 55 ton mama dağıtıldı.

Balıkçılık: Toplam 1021 armatör ve 26 su ürünleri işletmesine, gelir kayıplarının karşılanması ve üretim tesislerindeki zararın giderilmesi amacıyla toplam 56 milyon TL destek ödemesi yapıldı.

EĞİTİM, KÜLTÜR VE SPOR ALANLARINDAKİ FAALİYETLER

Afetin başta çocuklar ve gençler olmak üzere vatandaşlar üzerindeki olumsuz etkilerini azaltmak amacıyla Gençlik ve Spor Bakanlığı ile Kültür ve Turizm Bakanlığı başta olmak üzere ilgili kurum, STK ve gönüllülerin desteğiyle çok çeşitli etkinlikler düzenlendi. insanlara destek olmak ve psiko-sosyal destek çalışmalarına katkıda bulunmak. Bu kapsamda Gençlik ve Spor Bakanlığı bünyesinde;

Yüzme Bilen Kimse Kalmasın, Anadolu Yıldızlar Ligi, Sokaklar Gençlik Kupamız, Mahalle Ligi Spor Projeleri (çadır kentlerde yaşayan çocuklara yönelik Basketbol, ​​Badminton ve Voleybol spor branşlarında, konteyner şehirler ve yurtlar). Depremden etkilenen 11 ilde toplam 1.163 eğitmen, masa tenisi, futbol, ​​seramik, sınavlara hazırlık, bağlantı ve satranç kursları gibi gençlere yönelik binin üzerinde etkinlik gerçekleştirdi.

Depremden etkilenen genç, çocuk ve yetişkinlere yönelik 81 ilde gerçekleştirilen “Ülkemiz Sizin Eviniz” etkinliğinde ruh sağlığı uzmanları, eğitimciler/antrenörler ve gönüllülerle vatandaşlara yönelik 5 bin 533 etkinlik gerçekleştirildi. Psikososyal destek amacıyla her yaştan 420 bin 236 kişiye psikososyal destek sağlandı. Bölgedeki gençlik merkezlerinde kişisel gelişimden spora, sanattan bilime kadar geniş bir yelpazede eğitim ve etkinlikler gerçekleştirildi. Şu anda 62 bin 410 etkinlikten 1 milyon 305 bin 539 çocuk ve genç yararlandı. Ülke genelindeki öğrenci yurtları depremden etkilenen vatandaşların hizmetine açıldı. 6 Şubat 2023 tarihinden 2023-2024 eğitim-öğretim yılı başına kadar 620 yurtta toplam 369 bin kişi ağırlandı. Deprem bölgesinde toplam 6 bin 293 kişilik 7 ayrı öğrenci yurdu projesi devam ediyor.

Milli Eğitim Bakanlığı depremden etkilenen illerde psikososyal destek faaliyetleri yürütmüş; Giyim, el sanatları, nakış, sanat tasarımı, görsel sanatlar, dekoratif sanatlar, yeme-içme ve moda tasarımı, kermesler, spor turnuvaları, kardeş okul projeleri, okuma etkinlikleri, gezi etkinlikleri, oyun festivalleri, beceri atölyeleri gibi alanlarda çeşitli kurslar verildi. ve bilim festivalleri. düzenlendi.


Bakanlığın yürüttüğü diğer faaliyetler şunlardır:

Konaklama: Öğretmen yetiştirme merkezleri ve akşam sanat okullarında toplam 754 bin 180 afet mağduruna konaklama ve yemek hizmeti verildi.

Kırtasiye Seti Alımı: Öğrencilere toplam 80 bin kırtasiye seti bağışlandı.

Özel eğitime ihtiyaç duyan öğrenciler için 82 adet özel eğitim destek çadırı/konteyner sınıfı oluşturuldu. Çadır ve konteyner kentlerdeki çocuklara yönelik 416 adet psikososyal destek, oyun ve aktivite çadırı kuruldu. Milli Eğitim Bakanlığı, eğitim binalarının onarımı ve yeni dersliklerin açılmasına ilişkin tespitlerde bulunmuş, bu kapsamda; Yaklaşık 62,6 milyar TL proje maliyetiyle 11 ilde toplam 22 bin 39 derslik yapılması planlanıyor.

2 bin 571 derslik tamamlanarak hizmete açıldı. Öte yandan deprem bölgesindeki 11 ilde deprem sonrası onarım gerektiren tüm eğitim binalarının bakım ve onarım çalışmaları tamamlandı. Bu kapsamda yaklaşık 45 bin dersliğin onarım çalışmaları tamamlanarak öğrencilerin hizmetine sunuldu. Ayrıca soruşturma için gerekli görülen eğitim yapılarında incelemeler devam ederken, inceleme sonrasında güçlendirilmesi gereken eğitim yapılarında da güçlendirme çalışmaları sürüyor. Yapılan inceleme sonrasında yıkılması gerekli görülen eğitim binalarının gerektiği şekilde üretim programına alınmasına yönelik planlama çalışmaları yapılıyor.

Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından çadır kentlerde ve konteyner kentlerde kütüphaneler kuruldu. Bu kapsamda 8 kütüphane kurulmuş ve 48 Gezici Kütüphane hizmeti verilmiştir. Bu kütüphanelerde yaklaşık 700 bin kişinin katılımıyla 45 bin etkinlik düzenlendi. Ayrıca 450 bin kitap da ücretsiz dağıtıldı. “Cumhurbaşkanlığı İrtibat Bürosu, deprem bölgesindeki yerli ve yabancı basın mensuplarının basın faaliyetlerini kolaylaştırmak ve desteklemek amacıyla tesisler tahsis etmiş olup, yaklaşık 400’ü İstanbul’da ikamet eden toplam 1800’ün üzerinde uluslararası basın mensubunun katılımı için gerekli tedbirler alınmıştır. 64 farklı ülkede gazetecilik faaliyetlerini yürütmek.”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu