Haber

Türk Marka ve Patent Kurumu’ndan Egeli akademisyene “Faydalı Model Belgesi”

Ulusal ve uluslararası arenada nitelikli Ar-Ge projeleri ile bilim üretmek   Ege Üniversitesi’nin (AB) başarısı çeşitli kurumlar tarafından tescillenmeye devam ediyor. EÜ Hemşirelik Fakültesi Hemşirelik İlkeleri Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Şebnem Çınar danışmanlığında Hemşirelik Fakültesi mezunu Deniz Tekin ile birlikte geliştirilen “İlaç Hazırlama Aracı” ve “Akıllı Sayım İlaç Saklama Kutusu” projeleri Yücel, Türk Marka ve Patent Enstitüsü tarafından “Faydalı Model Belgesi” aldı. AB Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak, Prof. Dr. Şebnem Çınar Yücel ve Deniz Tekin’i tebrik ederek başarılar diledi. prof. Dr. Budak, Ege Üniversitesi olarak projeleri patente çevirerek katma değeri yüksek işler üretmek için çalıştıklarını belirtti.

“İlaç Hazırlama Aracı” ve “Akıllı Sayım İlaç Saklama Kutusu” fikri çalışmalarının sağlık alanında kullanılabileceğini belirten Prof. Toz veya sıvı etken madde içeren ve steril koşullarda hazırlanan ‘Vial’ adını verdiğimiz ilacın pratik ve hızlı bir şekilde çözünmesine yardımcı olacak bir cihaz fikri. Buluşumuz, tedavisi için bir sağlık kuruluşuna başvuran hastalara parenteral yani damar içi veya kas içi ilaç veya sıvı verilmesi kapsamındaki tüm uygulamalarda kullanılabilen bir üründür.

          “Buluşumuz tüm dezavantajları ortadan kaldırıyor”

Proje hakkında bilgi veren Prof. Dr. Çınar Yücel ve hemşire Deniz Tekin, “Kliniklerde flakon içindeki toz ilaca fizyolojik salin eklenir ve çözünmesi için belli bir süre bekletilir. Bazı ilaçlar hazırlandıktan sonra beş dakika içinde uygulanmalı ve ilaç sallanmamalı veya köpürmemelidir. Ancak ilacı eritmek için kuvvet de uygulanmalıdır. Son kullanma tarihinin geçmesi nedeniyle erimesi beklenen ilaçların sterilitelerinin bozulma olasılığı yüksektir. Bu noktada buluşumuz tüm dezavantajları ortadan kaldırdığı gibi bazı ek avantajlar da getirerek gereksinimleri karşılamaktadır. Çünkü öncelikli hedefimiz flakon içerisinde bulunan toz ilacı solüsyon içerisinde tamamen ve kısa sürede eritmek. Bu cihaz sayesinde üç farklı (10,25,50 ml) boyuttaki ilaç aynı anda karıştırılabilmektedir. Ayrıca pilinden modül olarak ayrılabildiği için 24 saat hizmet verebilen şarjlı bir cihaz.”

“Hem zamandan hem de enerjiden tasarruf sağlıyor”

Akıllı Sayım İlaç Saklama Kutusu ile sayım ve saklama işlemlerinin kolaylaşacağına işaret eden Prof. veya genel olarak sağlık departmanındaki oral ilaçlar. Günümüzde birçok hastalığın tedavisinde ilaçlar yaygın olarak kullanılmaktadır ve en büyük sorunlardan biri de ilaçların depolanmasıdır. Özellikle kliniklerde kat-stok sisteminde kullanılan ilaçlar bir ölçü içinde saklanmaktadır. İlacın doğru çevre koşullarında saklanması ve stoklanan ilaç sayısı çok değerlidir. Her vardiya öncesi stok ilaç sayısı sayılmalı ve kontrol edilmeli ve ilaç sayısı kaydedilmelidir. Geliştirdiğimiz fikir ile bu işlem için zamandan ve güçten tasarruf etmek oldukça uygundur. Bilinen örnek tekniklerde haftalık ilaç depolama ayırma duvarları kullanılarak geliştirilmiş bir aparat bulunmaktadır. Ancak bu aparatın en büyük dezavantajı az alan olması ve ilaç sayısının bilinmemesi nedeniyle daha az ilaç depolanabilmesidir. Bu nedenle mevcut sistemlere dezavantajları ortadan kaldırarak çözüm getirecek yeni yapılara ihtiyaç duyulmaktadır. Buluşumuz tüm bu gereksinimleri karşılayarak hem zamandan hem de güçten tasarruf sağlıyor ve ilaç sayma işlemini gerçekleştirecek akıllı ilaç saklama kutusu hizmeti sunuyor.”

 

Kaynak: (BYZHA) – Beyaz Haber Ajansı

artova-ajans.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu